20180228activage

València, amfitriona dels 7 països que participen en el projecte d’envelliment actiu ACTIVAGE

La iniciativa desenvolupa un pilot que millora l’autonomia de les persones majors

Las Naves acull durant aquesta setmana a representants de les 9 ciutats i regions europees que formen part del projecte ACTIVAGE «Smart Living per a envellir millor», una de les iniciatives més rellevants de la UE que té com a objectiv aconseguir un envelliment més actiu i saludable de les persones majors a través de l’ús de les tecnologies conegudes com “Internet de les Coses”. Totes aquestes ciutats –procedents en total de 7 països- participen en una jornada en el què s’avança en la definició i llançament dels projectes pilots que desenvolupen cadascuna d’elles.

ACTIVAGE compta amb una dotació de 25 milions d’euros, dels quals 1’7 milions estan assignats a València per a desenvolupar un pilot que millora l’autonomia de 750 persones majors de 25 anys amb un sistema de monitorització a través de sensors que realitza un seguiment de les seues rutines i vida diària.

Representants de Madrid, Galícia, i ciutats i regions de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds), estan participant durant tota aquesta setmana a Las Naves en una jornada del projecte ACTIVAGE, amb l’objectiu de posar en comú els respectius pilots que estan desenvolupant a les seues localitats, la totalitat dels quals van adreçats a incrementar els anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania, amb impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, i la regidora de Benestar Social, Consol Castillo han inaugurat aquest matí la sessió de treball de la jornada. Jaramillo ha destacat «la prioritat del govern municipal en posar la tecnologia i la innovació al servei de les persones. El projecte ACTIVAGE compleix al 100 % aquest objectiu: les persones que participen veuen millorada la seua autonomia, es redueix la bretxa digital, i a més, les seues persones cuidadores, obtenen més tranquil·litat. La innovació social aten els problemes reals de la ciutadania”.

Per la seua banda, Castillo ha volgut subratllar la necessitat que es desenvolupen projectes d’aquest tipus en la nostra ciutat, «que atenen els veritables reptes que tenim per a seguir millorant l’assistència social, facilitar l’envelliment actiu i fer realment de València una ciutat intel·ligent, justa i igualitària que té com a centre de les seues polítiques: la millora de qualitat de vida de les persones».

750 persones majors de 65 anys

Cinc socis desenvolupen el projecte pilot a València: Las Naves–Ajuntament de València, i les entitats Atenzia, Gesmed i Iniciativa Social Integral, -especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i altres serveis sociosanitaris destinats a persones majors- i Mysphera, desenvolupadora de la tecnologia del pilot.

El pilot d’ACTIVAGE contempla el monitoratge continuat tant en la casa de la persona usuària com fora d’ella, en l’entorn veïnal i en la ciutat, per identificar situacions rellevants que puguen representar un risc, i informar tant als serveis professionals com a les cuidadores i cuidadors.

A través d’una campanya de participació, encetada per Las Naves des de fa poc més d’un mes, estan captant-se a hores d’ara 750 persones majors de 65 anys que viuen a soles o passen gran part del seu dia a dia sense companyia. 525 cases de València formaran part d’aquest projecte en el què s’instal·larà en cada casa un equipament format per 4 sensors detectors de presència i ambientals, un detector d’obertura de portes i un dispositiu que arreplegarà la informació de l’activitat del usuari o usuària. La idea és que en combinació amb el seguiment de les rutines fora de la casa – a través d’altre dispositiu portable-, es conforme una atenció continuada i es proporcione una idea de l’activitat diària. Aquesta informació la rebrà la persona designada com a cuidador o cuidadora per la persona participant en el projecte, i li arribarà a través d’una aplicació instal·lada al seu mòbil, podent-se així també configurar alertes i altres prestacions.

Totes aquelles persones interessades en participar, poden inscriure’s encara de moltes maneres: cridant al telèfon de Las Naves (96 391 04 77), enviant un correu electrònic (activagevlc@lasnaves.com), omplint la sol·licitud a través de la pàgina web www.activagevalencia.eu, -amb una usabilitat molt fàcil, i que ha estat creada expressament per a donar a conéixer el projecte-, o acudint directament al Servei de Benestar Social de l’Ajuntament de València (Tabacalera. Pati A).

Fotos: https://www.flickr.com/photos/inndeavalencia/albums/72157692210753921 

València, 28 de febrer 2018